Vijf belangrijke tips voor succes binnen de muziekindustrie

Alan Mandel

Vijf belangrijke tips voor succes binnen de muziekindustrie

Als freelancer binnen de muziekindustrie is het soms lastig om te navigeren door het landschap van de scene. De wereld van muziek is soms een moeilijke plek, maar als je vasthoudt aan je eigen principes, komt het sowieso goed. Wil je weten hoe je je plek binnen de muziekindustrie kunt versterken? Lees dan verder voor 5 sterkte tips voor succes binnen de muziek.

1. Verbrand geen schepen achter je

Je schepen verbranden, oftewel de connectie met iemand verbreken na een conflict, komt ook in de muziekwereld regelmatig voor. Het is echter niet heel verstandig als je succesvol wilt zijn binnen deze scene. De meest succesvolle mensen binnen de industrie blijven met iedereen in contact. Ja, er kunnen dingen misgaan en uiteraard kun je ervoor kiezen om niet meer met die persoon te werken, maar met modder gooien en de connectie voorgoed verbreken is nooit een goed idee.

2. Krijg geen kapsones

De muziekindustrie is, met als zoveel andere sectoren, een hiërarchie. Echter in muziek komt er veel meer emotie bij kijken. Veel mensen vinden dat ze hun sporen verdiend hebben voor al het werk dat ze binnen de muziekindustrie hebben gedaan. Maar zo werkt het niet altijd - het maakt niet uit hoe lang je gedaan hebt wat je doet. Het belangrijkste is en blijft hoe goed je het doet op dit moment.

3. Niet jaloers worden

Het komt regelmatig voor dat nieuwkomers in de muziekbusiness bijzonder mooie kansen in hun schoot geworpen krijgen. Maak je niet druk, zo werkt het nou eenmaal. Focus je niet op de negatieve dingen en blijft ver weg van jaloezie. Bedenk je liever wat deze mensen gedaan hebben om daar te komen, in plaats van het weg te zetten als “politics”.

4. Bescheidenheid siert de mens

Een bescheiden instelling brengt je heel ver binnen de muziekindustrie. Natuurlijk is het belangrijk om over jezelf en je prestaties te praten, maar zorg altijd voor een perspectief. Succes binnen de muziek is altijd een ‘team effort en het wordt zeker niet gewaardeerd als je daar in je eentje de credits voor claimt. Wees dus realistisch en voorzichtig bij het delen van je successen!

5. Neem het allemaal niet te serieus

Het maakt niet uit hoe groot of klein je bent binnen de muziekindustrie, vergeet niet waarom je ooit in de muziek wilde werken. Je hoeft niet altijd in alles de beste te zijn. Denk ook aan je (geestelijke) gezondheid, doe eens een stapje terug en vergeet niet te lachen.