Het belang van een netwerk binnen de muziekindustrie

Alan Mandel

Het belang van een netwerk binnen de muziekindustrie

Over de muziekindustrie wordt vaak beweerd dat het “heel veel politiek” is. En ja, succes binnen de muziekindustrie hangt zeker (ook) af van wie je kent. Maar mensen vergeten soms dat dat ook geldt voor de rest van de wereld, en ze beseffen zich niet dat het eigenlijk heel makkelijk is om de juiste mensen te leren kennen. Je moet alleen even weten hoe.

De meest waardevolle asset die je kunt hebben in deze industrie (en trouwens ook in elke andere industrie) is je netwerk, en het vertrouwen dat je bij ze hebt opgebouwd in de afgelopen jaren. Dat vertrouwen komt niet vanzelf; het vergt vele jaren van consistent en kwalitatief werk leveren om te bewijzen wat je waard bent.

Als bijvoorbeeld een artiest een optreden krijgt via z’n netwerk, dan zit daar meer achter dan alleen deze mensen te kennen. Ze kennen deze mensen met een reden, en krijgen het vertrouwen dat ze goed werk leveren. Veel artiesten lijken dit niet te begrijpen.

Dat betekent natuurlijk niet dat mensen hun naaste vrienden en familie geen kansen geven die anderen niet krijgen. Tja, dat is niet eerlijk en absoluut demotiverend. Maar het is wel goed om te beseffen dat het overgrote deel van de industrie niet zo werkt.

Dus, wat kun je nou doen om de juiste mensen te ontmoeten en je in de juiste kringen te begeven? Het antwoord is simpel; wees consistent en blijf investeren in het vergroten van je netwerk. En zorg natuurlijk dat je het beste bent in whatever het is wat je doet, of je nou artiest, promotor, booking agent of tourmanager bent.

Wat je in ieder geval moet voorkomen is dat je slecht over jezelf gaan denken omdat je de juiste mensen (nog) niet kent. Focus je in plaats daarvan erop een persoon te worden die wel in die kringen thuishoort. Het is niet makkelijk; de muziekindustrie is een van de moeilijkste industrieën om door te breken. Veel mensen kennen elkaar al vele jaren en het duurt gewoon even voordat dat is opgebouwd.

Heel belangrijk: geef nooit op! Weet wat je waard bent zonder arrogant te zijn. Vind de juiste mensen, maak indruk en wees geduldig. Succes verzekerd!